5 webshop taken om NU uit te besteden aan Chat GPT

Door Linda Pitoy op 25 februari 2023
Als eigenaar van een webshop zitten er eigenlijk nooit genoeg uren in 1 dag. Je bent verantwoordelijk voor de inkoop, administratie, klantenservice, retouren, productfoto’s en ja…ook voor je eigen marketing. Hoe heerlijk zou het zijn als je de tijd die je kwijt bent aan je marketing to do’s kunt halveren terwijl je toch blijft groeien […]
lees verder...

Als eigenaar van een webshop zitten er eigenlijk nooit genoeg uren in 1 dag. Je bent verantwoordelijk voor de inkoop, administratie, klantenservice, retouren, productfoto’s en ja…ook voor je eigen marketing.

Hoe heerlijk zou het zijn als je de tijd die je kwijt bent aan je marketing to do’s kunt halveren terwijl je toch blijft groeien qua:

- zichtbaarheid
- bezoekersaantallen
- klanten

Goed nieuws, want dat kan!!! Er staat een virtueel assistent voor je klaar in de vorm van Chat GPT. En het beste nieuws van alles: hij is GRATIS. In dit artikel praat ik je bij.

Chat GPT, huh?

Mocht jij toevallig vast hebben gezeten in je magazijn de afgelopen maanden zonder internet: Chat GPT ging viral vanaf 30 november 2022. Het is een super intelligente chatbot die binnen enkele secondes:

- teksten voor je schrijft/samenvat
- vragen beantwoort
- bulktaken uitvoert

De afgelopen maanden heb ik uren doorgebracht in deze fantastische tool en ingezet voor een aantal webshops om processen te versnellen op het gebied van seo en copywriting. In dit artikel deel ik mijn favoriete taken om (gedeeltelijk) uit te besteden aan Chat GPT met een focus op taken die relevant zijn voor webshops: 

  • Het schrijven van social media berichten 
  • Het schrijven van SEO-vriendelijke productbeschrijvingen
  • Het schrijven van een wekelijkse nieuwsbrief
  • Het schrijven van blogartikelen
  • Chat GPT als je nieuwe excelguru

Voor elke taak geef ik een score van 1 tot 10. Hiermee geef ik aan hoeveel tijd ik kwijt was aan het corrigeren/de nabewerking van het Chat GPT resultaat. 10/10 betekent dat het Chat GPT resultaat perfect was en geen enkele nabewerking vroeg.

Chat GPT & social media

Score: 9/10.  Chat GPT is geweldig als het gaat om het schrijven van teksten. Hoe korter de teksten die je inlevert, hoe beter de output. Binnen secondes schrijft Chat GPT een enthousiaste, uitnodigende caption voor je social media post. Als bonus geeft Chat GPT ook voorstellen voor bijpassende hashtags indien dit relevant is. Zeg eerlijk: hoeveel tijd bespaart dit? En hallooo, een contentkalender samenstellen binnen een minuut voor jouw doelgroep? Het kan!

Chat GPT voor productbeschrijvingen - Seo proof

Score: 8/10. Niet normaal hoeveel tijd je hiermee bespaart. Je hebt wel nog een paar aanpassingen nodig op het Chat GPT resultaat.

Productbeschrijvingen zijn voor veel webshops een b*tch. Met 100 taken op je bordje is het lastig om voor elk product een beschrijving te maken die ook nog eens barst van de creativiteit. Dat leidt tot veel productpagina’s die (nagenoeg) leeg zijn. En dat maakt het vervolgens weer lastig om je productpagina goed te laten scoren in Google, want Google heeft een bepaalde hoeveelheid tekst nodig om jouw pagina goed te begrijpen (lees: goed te laten ranken).

Neem maar afscheid van je eeuwige writers block want met CHAT GPT heb je binnen seconden een creatieve productbeschrijving staan. De enige vervolgstap is de tekst herschrijven in je eigen woorden. Zo verzeker je jezelf ervan dat je content uniek is: een vereiste om te scoren in Google. 

Chat GPT voor nieuwsbrieven

Score: 8/10. Veel webshops hebben een wekelijkse nieuwsbrief. Die nieuwsbrief stuur je elke week naar hetzelfde publiek. Vaak ook over grotendeels hetzelfde assortiment. Dat maakt het uitdagend om elke week weer “nieuwswaardig” uit de hoek te komen. Ook hier is Chat GPT to the rescue. Zet Chat GTP aan de slag om:
- Veel goede onderwerpregels te bedenken
- De inhoud van je nieuwsbrief te bedenken
- Segmenteren

Vooral die laatste is een leuke optie. Omdat Chat GPT zo snel is en eenvoudig in gebruik, kun je in de tijd die je normaal kwijt bent aan het maken van 1 nieuwsbrief, wel 3 of 4 nieuwsbrieven maken.

Voorbeeld:  Een klant is een webshop die handelt in o.a. cupcakedozen, taartdozen en donutverpakkingen. Hoe cool is het dat ik in de tijd van 1 nieuwsbrief, nu in staat ben om een nieuwsbrief te maken per klantgroep?!?  Zo wordt de nieuwsbrief nog relevanter en dat leidt vaak tot:

- verbeterde openingspercentages
- meer doorkliks naar je webshop
- meer omzet

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is in kaart brengen welke klant geïnteresseerd is in welke productgroep. Dat kan op aankoopdata maar ook op basis van klikgedrag in je eerder verstuurde nieuwsbrieven.

Chat GPT & blogs

Score: 8/10. Een blog: het staat op zoveel wensenlijstjes van webshops. En vaak blijft hij daar ook jaren op staan, want waar haal je de tijd vandaan? Een blog geeft je de mogelijkheid om je klanten te inspireren tot herhaalaankoop, het aantrekken van nieuwe klanten en geeft je een podium om veel meer te vertellen over zaken als jouw visie of trends die jij signaleert. 

Daarnaast kan een blog bijdragen aan je seo posities. Er is een reden dat Fonq een blog met een heel team ontwikkelt en onderhoudt. Dat doen ze niet omdat ze het gewoon leuk vinden of tijd over hadden. Dat doen ze omdat het ze geld oplevert.   

Met behulp van Chat GPT kun je je blogambities onder het stof vandaan halen. In recordtijd zet je een nieuw blog neer. Hier een paar tips:

- Gebruik Chat GPT voor inspiratie voor je blogonderwerpen - Score 9/10
- Gebruik Chat GPT voor het schrijven van je blogs - Score 7/10
- Gebruik Chat GPT voor het schrijven van uitnodigende blogtitels  - Score 9/10

Vergeet niet je blogartikel te herschrijven als je wil dat Google je artikel ook leuk vindt.

Chat GPT als je nieuwe excelguru voor bulkbewerking

Score: 8/10. Dit is een mooie voor alle webshophouders die zonder Excel talent zijn geboren. Chat GPT kan worden gebruikt voor bulk bewerkingstaken. Dit is al heel lang mogelijk in Excel of een andere spreadsheettool, maar het grote verschil is nu dat je geen ingewikkelde formules hoeft te bouwen. Als je net als ik geen Excel wonder bent dan is Chat GPT voor deze taken  je nieuwe BFF. Schakel Chat GPT in zoals je op kantoor je finance collega zou benaderen voor hulp bij je excel document. 

Voorbeelden van bulk bewerkingstaken:

  • Wijzig tekstkapitalisatie van producttitels (bijv. kleine letters, hoofdletters)
  • Tekst toevoegen aan het einde of begin van een titel of beschrijving
  • Delen van tekst vervangen (bijv. alle vermeldingen van een woord in de beschrijving vervangen door een ander woord)
  • Eenvoudige rekensommen toepassen op producten (bijv. lijst van prijzen met 20% korting, exporteren als tabel)
  • Een url laten maken op basis van een producttitel  (t.b.v. productimport)

Ontdek wat Chat GPT allemaal voor je kan doen in 15 minuten

Bekijk mijn gratis masterclass van 20 minuten en ontdek wat je allemaal kan met Chat GPT op het gebied van marketing. Wat dacht je van: je seo boosten, een contentkalender maken en 3 nieuwsbrieven in plaats van 1 schrijven?

Online Cursus Seo teksten schrijven met Chat GPT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Posts

Mijn wettelijke verplichtingen
Linda Pitoy 
Online Marketing
Hof van Galileo 4
3832 HE Leusden
usercartcrossmenu